"L'objectiu de La Farinera és fer arribar la cultura a la gent del barri"
- Ariadna Arbolí
- 15 abr 2018
- 4 Min. de lectura
La Cristina Sánchez porta tres anys fent d’informadora al Centre Cultural La Farinera del Clot durant els caps de setmana, però ja coneixia el centre des de molt abans. Avui és dissabte, fa mal dia i plou a estones, però el mal temps no ens impedeix dirigir-nos a La Farinera per parlar amb la Cristina i endinsar-nos en la seva història. Quan arribem al centre trobem a la Cristina a la recepció, està molt atrafegada perquè aquesta tarda presenten l’obra de teatre Cyrano de Bergerac i ha de preparar la venda d’entrades. Tot i que està molt ocupada, la Cristina ens rep amb un somriure i té temps per parlar amb nosaltres una estona. Ella és una dona jove, activa, i una mica inquieta, ja que no aguanta asseguda a la cadira ni cinc minuts. És alegre i xerraire i està disposada a explicar-nos tot allò que vulguem saber.

Cristina Sánchez. Fotografia: Marina Marín
La Cristina no és la primera persona de la seva família que treballa en aquest recinte, ens ha explicat que el seu avi treballava fent farina a la fàbrica que hi havia, abans que es convertís en un centre cultural. Quan ella era petita, la fàbrica de farina va estar tancada durant uns anys i les veïnes del barri d'El Clot, ella inclosa, van començar a manifestar-se perquè es rehabilités l’espai. Finalment, l’any 1999, van aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona les escoltés i creés un espai on es difongués la cultura i en el qual totes els veïnes hi poguessin participar.
La Farinera ha unit dues generacions d’una família: la Cristina i el seu avi. Casualitat o coincidència?
A dia d'avui, La Farinera és un equipament municipal, la gestió del qual la du a terme la Federació d’Entitats del Clot-Camp de l’Arpa (FECCA), una entitat de segon grau que uneix la majoria d’associacions del barri. La seva intenció és que la gent d'El Clot i Camp de l'Arpa en sigui partícip, per això a la federació hi pot haver persones del barri que s’hi volen adherir i estar a la junta i els representants de les entitats. Per tant, la veu la té la gent arrelada al territori. La Cristina creu que hi ha força gent jove del barri que s’interessa per la gestió de les entitats que formen part de la FECCA, com ella sense anar més lluny, però també és cert que cada cop costa més que les noves generacions s’involucrin. Segons ella “hi ha poc canvi generacional”, ja que les persones que gestionen aquestes entitats han estat sempre les mateixes.
La Cristina explica que, antigament, l’equipament no el portava la FECCA, sinó que el gestionava una empresa privada. Però això passa a molts centres municipals, és a dir, el fet que siguin municipals no implica que la gestió sigui de federacions o entitats sense ànim de lucre, també poden ser empreses. Però la manera de gestionar-ho canvia molt.

Cristina Sánchez. Fotografia: Marina Marín.
L’edifici de La Farinera encara conserva el seu passat industrial i té un interior molt característic ja que ha mantingut algunes màquines de fer farina. És un establiment molt gran, molt ampli i amb molta llum, un espai ideal per difondre cultura sense perdre la seva essència. El seu objectiu principal, des dels seus inicis, tal com diu la Cristina, és "fer arribar la cultura d’una manera més accessible, amb preus més populars, de manera que no sigui un luxe”. Volen que, sobretot, la gent jove i la gent del barri s’ho pugui permetre. Per això, fan tallers i cursos de ball, de dansa, de pintura, de ioga, de fotografia, de zumba i fins i tot de bollywood en funció de la demanda del barri. A més a més, tenen residències per les companyies de teatre que estan començant i que, potser, no tenen l’oportunitat de poder pagar un lloguer o alguna sala. A La Farinera els ofereixen un espai per a que puguin assajar i després, com a contrapartida, inauguren aquí la seva obra, de manera que els preus són més econòmics. També cedeixen espais a les entitats del barri, per exemple els esplais, que no tenen suficient lloc i necessiten alguna sala per poder desenvolupar les seves activitats.

La Farinera per fora. Fotografia: Marina Marín.
Com a centre cultural també donen suport tècnic a les festes majors i les festes culturals del barri (carnestoltes, la sardina, festes majors de primavera, de tardor), és a dir, col·laboren amb les entitats perquè la gent del barri pugui tenir les festes populars i tradicionals.
Tot i que La Farinera la gestiona la FECCA, està institucionalitzada a nivell econòmic i com a normativa perquè la propietat és de l’Ajuntament de Barcelona, per tant, aquest marca una normativa lògica que diu quines coses es poden fer i quines no. Així doncs, la major part econòmica ve de subvencions i, com a conseqüència d’això, a vegades tenen problemes. Aquests problemes són deguts a que si, per exemple, tenen goteres contínuament perquè la restauració no s’ha fet bé i l’ajuntament no inverteix en la rehabilitació de l’edifici els percudeix negativament. També han tingut problemes amb l’ascensor, que ha estat funcionant malament durant dos anys i els ha causat algun problema quan hi ha obres de teatre, per exemple, i la gent ha de pujar a dalt. O l’aire condicionat, si no l’arreglen, a l’estiu arriben a unes temperatures de gairebé 40 graus i més d’un cop han hagut de deixar de fer activitats perquè la gent no pot estar a unes temperatures tan elevades allà dins.
La Cristina afirma que “quan tens un equipament municipal i el gestiones, has de rendir comptes amb l’ajuntament, és a dir, cada any s’ha de presentar el projecte, la memòria de l’any anterior, pressupostos". "És lògic", afegeix, "si et donen uns diners volen saber què estàs fent amb ells. No és que això ens suposi un problema, sinó que són les coses que s’han de fer per què hi hagi un bon funcionament del centre”.
Així doncs, la Cristina s’ha mostrat molt contenta i orgullosa de tota la feina que es fa dins del Centre Cultural La Farinera del Clot, tot i haver tingut alguns problemes, i espera que segueixi funcionant durant molts anys més.
Comentarios